Steeds meer vrouwen kiezen voor de advocatuur

3 mei 2017

Steeds meer vrouwen kiezen voor een carrière in de advocatuur. Maar liefst 484 vrouwelijke advocaten stroomden in 2016 in bij de beroepsopleiding. In totaal stroomden 830 advocaten in, zo blijkt uit het jaarverslag van de Nederlandse Orde van Advocaten. Een (ruime) meerderheid aan vrouwen!

Verdeling man-vrouw op het tableau

De mannen zijn (vooralsnog) wel in de meerderheid op het tableau. In het jaarverslag staat een duidelijke tabel, waaruit blijkt dat in ieder arrondissement de mannelijke advocaten een meerderheid vormen. In totaal zijn er een kleine 10.000 mannelijke advocaten, tegenover ongeveer 7500 vrouwelijke.

Leeftijd advocaat-stagiaires

Uit het jaarverslag van de orde volgt verder dat gemiddelde leeftijd van stagiaires rond 25 jaar ligt. Daarbij valt op dat de vrouwelijke advocaten in de leeftijdscategorie 24-29 een sterke meerderheid vormen. Zoals gezegd is de verdeling op het huidige tableau (nog) anders. Duidelijk is echter dat steeds meer rouwen kiezen voor de advocatuur.

Vrouwen kiezen voor de advocatuur

Het jaarverslag laat daarmee een duidelijke opmars van vrouwen in de advocatuur zien. Het zal al met al nog wel enige jaren duren voordat de vrouwelijke advocaten ook een meerderheid vormen op het tableau.

Lees het hele jaarverslag van de Orde van Advocaten hier.

Geschreven door