Sommatiebrief inbreuk handelsnaam
Zoekt u een voorbeeld sommatiebrief inbreuk handelsnaam? Bij Wetboek Plus geloven wij in de kracht van delen. Gratis en beschikbaar voor iedereen. Daarom bieden wij verschillende voorbeeld documenten aan die gratis en op eigen risico gebruikt kunnen worden. Hieronder treft u een voorbeeld sommatiebrief inbreuk handelsnaam.
Voorbeeld sommatiebrief inbreuk handelsnaam
Deze voorbeeldbrief kunt u gebruiken als er inbreuk wordt gemaakt op uw handelsnaam. Met deze brief sommeert u de (onrechtmatige) gebruiker het gebruik van de handelsnaam te staken en gestaakt te houden. En u daarvan een bevestiging aan u te sturen.
Kort geding inbreuk handelsnaam
Wordt het gebruik van de (jongere) handelsnaam niet gestaakt, dan zal er een rechter aan te pas moeten komen. Meestal gebeurt dit in een kort geding. En wordt daarbij een verbod gevorderd tot het voeren van de betreffende naam. Vaak wordt deze vordering gecombineerd met een last onder dwangsom. In dat geval is er ook een financiële prikkel om aan het vonnis gehoor te geven.
Inbreuk handelsnaam
In de Handelsnaamwet is in artikel 5 bepaald dat het verboden is om een (jongere) handelsnaam te gebruiken die in geringe mate afwijkt van een bestaande (en daarmee oudere) handelsnaam. Daarbij is van belang dat er bij het publiek verwarringsgevaar bestaat (of kan bestaan) tussen beide ondernemingen. Gekeken zal (bijvoorbeeld) moeten worden naar:
- de aard van beide ondernemingen, en
- de plaats waar beide bedrijven gevestigd zijn.
Ontstaan handelsnaam
Een handelsnaam hoeft u niet te registeren voordat deze ‘ontstaat’. Het gebruiken van een handelsnaam (bijvoorbeeld op een website, briefpapier of op een factuur) is voldoende om een handelsnaam te laten ontstaan. Om discussie daarover te voorkomen is het wel verstandig om de handelsnaam te registreren in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Op die manier is het voor iedereen duidelijk dat u deze naam gebruikt en vanaf welk moment deze naam in gebruik is.
Per mail, aangetekende en gewone post
Om er zeker van te zijn dat de sommatiebrief uw wederpartij bereikt, adviseren wij om de sommatiebrief zowel per aangetekende post alsook per gewone post en e-mail te versturen.
Download de Sommatiebrief inbreuk handelsnaam