Kort geding
Wat is een kortgedingprocedure?
In een kortgedingprocedure wordt een voorziening verzocht. Het gaat hier dus om een voorzieningenrechter. Het belangrijke hierbij is dat de rechter alleen een voorziening toe- of afwijst. De rechter verklaard daarmee niet ‘voor recht' dat iets zo is. In een bodemprocedure verklaart de rechter wel voor recht dat iets zo is. In een kortgedingprocedure is geen sprake van een ‘gezag van gewijsde’ of ‘kracht van gewijsde’. De aard van een kortgedingprocedure brengt met zich mee dat het niet langer dan enkele weken duurt. Soms kan het zelfs al om enkele uren gaan. Bij de kortgedingprocedure is er één rechter aanwezig. Deze rechter treedt anders op dan bij een gewone bodemprocedure. Hier is de rechter meer lijdelijk en meer actief op zoek naar de beste oplossing. Sommigen zeggen dat er sprake is van een soort dorpsoudste die kijkt naar de meest pragmatische oplossing. En dat er weinig sprake meer is van juridische kaders.Wanneer kan je naar de kortgedingrechter?
Niet in alle gevallen kan iemand een kortgedingprocedure beginnen. Het feit dat jij snel een uitspraak wil, betekent niet dat je een kort geding kan aanspannen. Er zitten verschillende vereisten aan verbonden. Het moet gaan om een zaak die geschikt is. Wanneer is er sprake van een geschikte zaak voor een kortgedingprocedure? Hier vloeien drie elementen uit voort.- Is de zaak feitelijk te ingewikkeld? Het gaat hier om een snelle afhandeling van de zaak. Als daar erg veel ingewikkelde feitelijke constructies bij komen kijken, is de zaak niet geschikt voor een kortgedingprocedure. De zaak wordt dan te ingewikkeld en kan te lang gaan duren. Dit is niet waarvoor een kortgedingprocedure bestaat.
- Zijn de gevolgen van de toe- of afwijzing van de voorziening onherstelbaar? In principe is het niet zo dat als er sprake is van onherstelbare gevolgen, de zaak niet geschikt is voor kort geding. De rechter dient een belangenafweging toe te passen en rekening te houden met de onherstelbare gevolgen bij zijn toe- of afwijzing van de voorziening.
- Is hier sprake van een ingewikkelde rechtsvraag? In een kortgedingprocedure gaat het om het toe- of afwijzen van een voorlopige voorziening en dus niet om een ingewikkeld juridisch vraagstuk waaruit bepaalde rechtsregels kunnen voortvloeien. Als er sprake is van een ingewikkelde rechtsvraag dient de kortgedingrechter zich terughoudend op te stellen en duidelijk te maken dat het gaat om een voorlopig oordeel. Zoals eerder gezegd, het gaat niet om een verklaring voor recht.