De besloten vennootschap
Motieven
Er bestaan verschillende redenen waarom iemand kiest voor een besloten vennootschap. De BV heeft namelijk rechtspersoonlijkheid. Dat zorgt ervoor dat de achterliggende natuurlijke personen maar een beperkte aansprakelijkheid hebben ten aanzien van derden. De BV wordt namelijk zelf, als eigen entiteit, verbonden aan overeenkomsten met derden. Vandaar dat het ook wel de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid heet. Een ander motief is de makkelijke overdraagbaarheid die de BV met zich meebrengt. Door zijn rechtspersoonlijkheid kan de BV zelf eigenaar zijn van vermogensbestanddelen. Dit zorgt ervoor dat deze gemakkelijk kunnen worden overgedragen. Een stuk makkelijker dan bij een personenvennootschap, zoals een maatschap.Oprichtingsvereisten
In de wet worden er drie vereisten gesteld aan de oprichting van een BV.- De oprichtingshandeling. Voor de oprichting van een BV moet een oprichtingshandeling worden verricht. Deze moet worden vastgelegd in een notariële akte.
- De notariële akte. De oprichting moet geschiedde bij notariële akte. Degene die de BV oprichten moeten in persoon bij de notaris verschijnen. Ze kunnen zich ook laten vertegenwoordigen door middel van een schriftelijke volmacht. In deze akte moeten ook de statuten van de BV worden opgenomen. In de statuten staan de interne regels van de BV. Hier moeten het bestuur en de aandeelhouders zich aan houden.
- Deelname in het kapitaal. Het is vereist dat één of meer personen deelnemen in het kapitaal van de vennootschap. Dit gebeurt door middel van het nemen van aandelen. Iemand neemt aandelen in de BV en die betaalt daar een vergoeding voor. De personen die bij de oprichting aandelen nemen, moeten ook de akte van oprichting ondertekenen. Dit kunnen de oprichters zijn, maar dat hoeft niet.