Only in Russia: Wodka als staatseigendom!

12 januari 2018

Wodka: je kan er – al raden wij dat wij zeker niet aan(!) – een enorme kater aan overhouden.. zo ook exploitant Spirits, zij het niet door overmatig gebruik. Eerder schreven we al over de wodka-procedure tussen Spirits en de Russische staatsonderneming FKP Sojuzplodoimport. Want, wie is de rechthebbende van de merkregistraties van de wodkamerken? Het gerechtshof Den Haag bepaalde recent dat  Spirits de (beeld)merken STOLICHNAYA of MOSKOVSKAY, die in 1973 werden gedeponeerd door een staatsonderneming van de voormalige Sovjet-Unie en in 1999 werden overgedragen aan Spirits, niet langer mag gebruiken. Sterker nog, Spirits moet de wodka-merken op naam stellen van FKP Sojuzplodoimport, omdat de overdracht niet rechtsgeldig was. De later ingeschreven merken, op naam van Spirits, zijn nietig verklaard. Al met al blijft Spirits achter met een behoorlijke kater..

Wodka als staatseigendom!

De wodkamerken STOLICHNAYA, MOSKOVSKAYA waren in de voormalige Sovjet Unie staatseigendom. Voor de val van de Sovjet Unie werden de wodkamerken geëxploiteerd door een staatsonderneming: VVO. Deze staatsonderneming was tevens de merkhouder van de wodka; de merken stonden ook op naam van VVO geregistreerd.

In 1991/1992 werd VVO getransformeerd naar een private onderneming: VAO, tenminste dat werd door (bijna) iedereen aangenomen. De wodkamerken waren daarmee niet langer staatseigendom, maar eigendom van een private onderneming.

In 1999 kocht wodka-exploitant Spirits de wodka-merken van VAO. Spirits staat sinds dat moment ook als merkhouder geregistreerd. Volgens de Russen is Spirits echter geen rechthebbende van de wodkamerken, omdat de staatsonderneming VVO niet op rechtsgeldige wijze is getransformeerd.

Eerder oordeelde de rechtbank Den Haag al dat er (inderdaad) geen sprake was van een rechtsgeldige transformatie van staatsonderneming naar private onderneming. Met andere woorden: de wodkamerken zijn Russisch staatseigendom gebleven. Daarmee was de vraag wie er rechthebbende van de merken is echter nog niet beantwoord.

Gerechtshof Den Haag oordeelt over Wodka

Het gerechtshof Den Haag heeft nu beslist dat Spirits de tekens waarin de woorden STOLICHNAYA of MOSKOVSKAYA staan niet langer mag gebruiken.

Spirits moet de (beeld)merken tevens op naam stellen van de Russische staatsonderneming FKP Sojuzplodoimport, omdat de overdracht inderdaad niet rechtsgeldig was. De later ingeschreven merken, op naam van Spirits, zijn door het Hof nietig verklaard.

Een en ander betekent dat deze Russische wodka ‘gewoon’ Russisch staatseigendom blijft!

Ook relevant

Lees de hele uitspraak van het Gerechtshof Den Haag hier.

Lees meer over het eedere (voorlopige) oordeel van de Rechtbank hier.

Geschreven door