Opzeggen van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, zonder opzegbeding

3 april 2017

Een interessante uitspraak van de Rechtbank Overijssel over het opzeggen van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, zonder opzegbeding. Een dergelijke arbeidsovereenkomst kan in beginsel niet tussentijds worden opgezegd, tenzij er sprake is van wederzijds goedvinden.

De casus

Wat was er aan de hand? De werknemer werkt als vrachtwagenchauffeur op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, zonder tussentijds opzegbeding. Vanaf de start van de arbeidsovereenkomst is de relatie tussen werkgever en werknemer niet goed. De werknemer deelt (al) na drie weken via WhatsApp mee dat bij ‘bezig is aan zijn laatste rit’ voor de werkgever. De werkgever bevestigt deze ‘opzegging’ enkele dagen later per mail.

De werknemer ziet de bevestiging van de werkgever echter als een ontslag op staande voet. Hij verzoekt de rechter deze opzegging te vernietigen.

Opzeggen van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, zonder opzegbeding

De kantonrechter kwalificeert de gang van zaken als een opzegging door de werknemer. Om antwoord te kunnen geven op de vraag of de werknemer serieus ontslag wilde nemen, moet een werkgever een aantal zaken bekijken, zoals:

a: de gemoedstoestand van de werknemer;

b: de mate waarin de werknemer zich de consequenties realiseert; en,

c: de tijd die de werknemer heeft gehad om terug te komen op zijn beslissing.

Lees de leerzame uitspraak hier.

Geschreven door