Een nieuw wapen in de strijd tegen illegale verhuur: een meldplicht!

16 mei 2017

Eerder schreven wij al over de mogelijke gevolgen van Airbnb-verhuur. De gemeente Amsterdam voert al sinds de opkomst van platforms als Airbnb, een (felle) strijd tegen illegale verhuur en vooral illegale hotels en de overlast die deze hotels veroorzaken. De regels die de gemeente al aan verhuur stelt, blijken tot op heden onvoldoende om de illegale verhuur te stoppen. De gemeente wil daarom (nog) verder gaan, door een heuse meldplicht in te voeren. Maar wat houdt deze meldplicht precies in?

Meldplicht nog niet ingevoerd

Het gemeentebestuur wil de meldplicht invoeren voor iedereen die zijn woning incidenteel verhuurt aan toeristen. Het maakt daarbij niet uit via welk platform de woning wordt verhuurd. De meldplicht is het resultaat van overleg tussen de gemeente Amsterdam en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en stelt de gemeente in staat om de negatieve effecten van vakantieverhuur effectiever en resultaatgerichter te beheersen.

De gemeente wil het meldpunt per 1 oktober 2017 invoeren. De nieuwe meldplicht is dus nog niet is ingevoerd. De (concept)verordening tot wijziging van de huisvestingsverordening Amsterdam is op 5 mei voor inspraak opengesteld. Tot 2 juni 2017 kunnen inwoners van Amsterdam hun mening geven over de mogelijke meldplicht voor vakantieverhuur.

Effectieve en efficiënte handhaving

Het meldpunt wordt ingevoerd als nieuw instrument in de strijd tegen illegale verhuur. Met de meldplicht hoopt de gemeente tot een (meer) effectieve en efficiënte handhaving te komen.

Wat moet je melden?

Een verhuurder, die zijn woning verhuurt aan toeristen, is voorafgaand aan verhuur verplicht dit te melden bij de gemeente. Daarvoor moet een digitaal formulier invullen via de site van de gemeente. In het formulier moet bijvoorbeeld worden aangegeven welk adres wordt verhuurd en hoeveel toeristen de woning zullen huren. Ook moet het aantal nachten dat de woning zal worden verhuurd op voorhand worden doorgegeven.

Als een verhuurder de verhuur niet meld, is er sprake van illegale verhuur, en zal de gemeente mogelijk hoge boetes opleggen.

 

UPDATE 23 MEI 2017

Ook Airbnb heeft ‘lucht gekregen’ van de voorgenomen meldplicht van de Gemeente Amsterdam en roept op tot protest!

 

Advocate Claudia Janssens van Köster Advocaten schreef een interessante blog over dit onderwerp.

Lees haar blog hier.

Geschreven door