Martin Garrix wint rechtszaak van MusicAllstars en Spinnin’ Records!

22 september 2017

Na een intensieve procedure, waarin ruim zevenhonderd (!) processtukken de revue passeerden, heeft Martin Garrix de rechten op de opnames van zijn nummers – de zogenaamde fonogramrechten – weer zelf in handen! Ook de contracten tussen Martin Garrix en zijn (voormalig) platenmaatschappij Spinnin’ Records en MusicAllstars (MAS) zijn vernietigd, zo oordeelde de rechtbank Midden-Nederland recent. De rechter buigt zich (pas) medio november over de geëiste schadevergoeding van ruim 4 miljoen euro. Wat is er precies aan de hand?

Is Garrix misleid?

De beroemde dj beschuldigt Spinnin’ Records en MusicAllstars (MAS) ervan dat zij hem hebben bedrogen en verkeerd hebben voorgelicht bij het aangaan van zijn eerste platen- en managementcontract in 2012. Hij zei eerder dit jaar in de rechtszaal zich gedwongen te hebben gevoeld om een platencontract en managementcontract te tekenen bij Spinnin’ en MAS. Volgens Garrix is hij misleid en is er sprake van belangenverstrengeling. De platenmaatschappij (Spinnin Records) en het management (MAS) hebben namelijk dezelfde directeur: Eelco van Kooten. Ook heeft MAS geen eigen medewerkers: alle werkzaamheden bij MAS werden door Spinnin’-medewerkers uitgevoerd. Het label heeft Garrix in 2012 niet verteld dat MAS en Spinnin’ zo nauw verwant waren.

Daardoor zouden zijn belangen niet goed zijn behartigd. De procedure loopt al eventjes, al in de zomer van 2015 heeft Garrix de vernietiging van de contracten ingeroepen. Ook stelt Garrix dat Spinnin ten onrechte zijn naburige rechten als producent hebben geïncasseerd. Garrix eist 3,7 miljoen euro van Spinnin en 650.000 euro van MAS. Spinnin en MAS eisen op hun beurt 6,4 miljoen euro omdat Garrix ten onrechte zou zijn weggelopen van zijn contractuele verplichtingen.

Dubbele pet

De rechter is het met Garrix eens, zo blijkt uit de uitspraak. Bij het aangaan van de overeenkomsten in 2012 hebben Spinnin en MAS de indruk gewekt dat zij professioneel genoeg waren om op een goede wijze de belangen van Garrix te behartigen. Maar dat hebben zij niet waargemaakt. Bij het vernieuwen van de overeenkomst tussen Spinnin’ en de wereldberoemde dj in 2013 had zijn manager een dubbele pet op, daardoor is er sprake geweest van belangenverstrengeling. MAS had op dat moment maatregelen moeten nemen. Bijvoorbeeld door Garrix in de onderhandelingen te laten bijstaan door een onafhankelijke derde.

Schadevergoeding

Zowel de productie- als de managementovereenkomst worden vernietigd. Ook krijgt Garrix de rechten als fonogrammenproducent terug op de door hem gemaakte tracks. De rechtbank neemt nog geen beslissing over de financiële claims van Garrix. Daarover wil de rechtbank door de partijen nader geïnformeerd worden. Verder geeft de rechtbank de partijen uitdrukkelijk mee om te kijken naar een schikking van de financiële claims.

Mochten de partijen er niet samen uitkomen, dan zal de rechter zich op 15 november over de claim buigen.

 

Lees de uitspraak van de rechtbank hier.

Ook relevant: het artikel in Het Financieele Dagblad.

Geschreven door