Mag Airbnb dubbele bemiddelingskosten in rekening brengen?

22 november 2021

Afgelopen week heeft de Hoge Raad een interessante uitspraak gedaan. Daarin stond de vraag centraal of Airbnb bemiddelingskosten in rekening mag brengen aan zowel de verhuur als de huur van een vakantieaccommodatie? Anders gezegd, mag Airbnb van twee walletje eten?

Begin 2020 heeft de Rechtbank Amsterdam bepaald dat Airbnb in strijd handelt met de wet door zowel bemiddelingskosten aan huurders als verhuurders in rekening te brengen. Op deze manier profiteert Airbnb aan twee kanten. Dat is in Nederland verboden.

Procedure Consumentenbond

In het kielzog van deze uitspraak is de Consumentenbond een procedure gestart namens 40.000 deelnemers. In deze procedure zag de kantonrechter zich voor een lastige vraag gesteld: is er sprake van bemiddeling door Airbnb en handelt Airbnb in strijd met het courtageverbod. De kantonrechter heeft hierover een zogenaamde prejudiciële vraag gesteld aan de Hoge Raad.

Is er sprake van bemiddeling?

De Hoge Raad moest eerst de vraag beantwoorden of er sprake is van een bemiddelingsovereenkomst. Een bemiddelingsovereenkomst is een bijzondere vorm van een overeenkomst van opdracht. Volgens de Hoge Raad is er inderdaad sprake van een bemiddelingsovereenkomst. Dat komt doordat het platform van Airbnb maar één doel heeft: namelijk het tot stand brengen van een overeenkomst tussen de gebruikers van het platform (huurders en verhuurder), en dat Airbnb daarvoor een vergoeding ontvangt. Dit leidt ertoe dat Airbnb ‘bemiddelt’, waardoor er sprake is van een bemiddelingsovereenkomst.

Courtageverbod: het dienen van twee heren

Vervolgens kwam de vraag aan de orde of Airbnb zowel aan de huurder als de verhuurder courtage in rekening mag brengen. Courtage is een beloning voor het verrichten van werkzaamheden. Vaak worden daarmee bedoeld de vergoeding die een makelaar ontvangt voor bemiddeling bij de aan- of verkoop van een huis.

Op grond van het courtageverbod is het voor een opdrachtnemer verboden om ‘twee heren te dienen’. Dat betekent dat het niet is toegestaan om zowel van de verhuurder als de huurder een vergoeding te ontvangen. De Hoge Raad werd voor de vraag gesteld of dit courtageverbod ook betrekking heeft op vakantieaccommodaties die worden aangeboden via Airbnb.

De Hoge Raad is van oordeel dat het courtageverbod niet van toepassing is. De Hoge Raad komt tot deze beslissing door te kijken naar de oorsprong van de wettelijke regeling. Vroeger had deze bepaling alleen betrekking op bemiddeling bij huur van woonruimte. Om deze reden geldt het courtageverbod niet voor vakantieaccommodaties die via Airbnb worden aangeboden.

Kortom, goed nieuws voor Airbnb. De procedure zal nu bij de rechtbank worden doorgezet waarbij rekening gehouden zal worden met dit oordeel van de Hoge Raad. Wordt vervolgd.

Geschreven door