Een faillissement voorkomen? Soms biedt de WHOA uitkomst

24 januari 2022

Een faillissement voorkomen? Soms biedt de WHOA uitkomst

Financiële onzekerheid speelt steeds meer bedrijven parten. Veel in de kern gezonde bedrijven staat door het oplopen van schulden, bijvoorbeeld door coronamaatregelen, het water aan de lippen. De Wet Homologatie Onderhands Akkoord, kort gezegd: de WHOA, moet het saneren van schulden voor ondernemers buiten faillissement makkelijker maken. Met de invoering van de WHOA is het in sommige gevallen mogelijk om schuldeisers die niet mee willen werken aan een akkoord, door de rechter te laten binden aan een voorgestelde regeling.

Hoe werkt het akkoord?

Nagenoeg alle schulden van een onderneming kunnen worden meegenomen in het akkoord. Ook is het mogelijk bepaalde schuldeisers buiten het akkoord te houden. De schuldeisers die worden betrokken in het akkoord worden ingedeeld in verschillende zogenaamde ‘klassen’. De ondernemer die het akkoord aanbiedt, is voor een groot deel vrij om deze indeling te maken. De WHOA biedt ook een aantal mogelijkheden die een akkoord een grotere kans van slagen geven. Zo kan de rechter (duur)overeenkomsten zoals lease- en huurovereenkomsten beëindigen. Ook kan door de rechter een zogenaamde ‘afkoelingsperiode’ worden gelast. In dat geval kunnen schudeisers voor een bepaalde tijd hun vorderingen niet innen en geen incassomaatregelen treffen. Dat geeft lucht en (enige) tijd voor het optuigen van het akkoord. Het enige dat niet kan worden betrokken bij een WHOA-akkoord, zijn overeenkomsten met werknemers. Personeelslasten kunnen dus, zoals voorheen, slechts worden verminderd door een reorganisatie waarbij de rechten van de werknemers worden gewaarborgd.

De rol van de rechter

De rechter heeft een beperkte rol tijdens de periode waarin het akkoord wordt opgetuigd. Wel kunnen partijen vragen en geschilpunten aan de rechter voorleggen zodat hier, voordat het akkoord ter goedkeuring wordt voorgelegd, al duidelijkheid over is. Ook kan aan de rechter worden verzocht een herstructureringsdeskundige aan te stellen die het tot stand komen van het akkoord begeleidt. Verder kan de rechter een observator aanstellen die meekijkt en er zorg voor draagt dat het akkoord op de juiste manier tot stand komt met inachtneming van alle betrokken belangen.

Vaststelling van het akkoord

Elke klasse van schuldeisers stemt over het akkoord. Wanneer het akkoord aan alle wettelijke vereisten voldoet, zal de rechter het akkoord goedkeuren, ook wel homologatie genoemd. In de WHOA zijn een aantal weigeringsgronden opgenomen, waaronder bedrog of andere zwaarwegende redenen die zich tegen homologatie verzetten. De rechter heeft maar een beperkte beoordelingsvrijheid. Wanneer de rechter het akkoord goedkeurt, is het akkoord dwingend voor alle betrokken schuldeisers. Er is geen hoger beroep mogelijk tegen de beslissing van de rechter. De vorderingen van schuldeisers die niet zijn meegenomen in het akkoord, blijven bestaan.

Voorkom een faillissement

De WHOA is uiteraard geen wondermiddel, maar kan sommige ondernemers uitkomst bieden, faillissementen voorkomen en een doorstart makkelijker maken. Het is belangrijk om niet te wachten tot schuldeisers het roer overnemen. Kom dus op tijd in actie en zoek hulp wanneer, door bijvoorbeeld langdurige sluiting door lockdowns, financiële problemen of betalingsachterstanden zijn ontstaan. Zaan Advocaten kijkt graag meer naar de mogelijkheden die er nog wel zijn.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met Marieke de Kock-Habernickel via [email protected] of 075-303 00 10.

Geschreven door

Marieke De Kock-Habernickel

Advocaat Faillissementsrecht

Zaan Advocaten