Kwantum mag Eames stoel-lookalike gewoon verkopen!

14 december 2017

In 1948 ontwierp het Amerikaans echtpaar Charles en Ray Eames, de nu wereldberoemde eetkamerstoel: de Diner Sidechair Wood (DSW). Beter bekend als de Eames eetkamerstoelen. De stoelen worden geproduceerd door het Zwitserse Vitra. Sinds jaar en dag worden er door veel producenten ook (sterk) vergelijkbare stoelen op de markt gebracht. Zo ook door Kwantum die in 2014 de stoel ‘Paris’ op de markt bracht. Maar maakt de stoel inbreuk op de rechten van de Zwitserse producent van de originele Eames stoelen? De rechtbank Den Haag heeft zich uitgesproken over deze vraag in een interessante uitspraak.

Eames versus Kwantum

Vitra heeft gelijk beslag gelegd op de voorraad Paris-stoelen van Kwantum, toen zij erachter kwam dat Kwantum de sterk op de Eames DSW lijkende stoel op de markt bracht. De voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag als voorlopige maatregel aan het Nederlandse en Belgische Kwantum een verbod opgelegd om ‘Paris’ stoelen te verkopen. Volgens Kwantum maakt haar stoel helemaal geen inbreuk op de rechten van Vitra. Omdat zowel Vitra als Kwantum hebben elkaar daarom over en weer gedagvaard voor de rechtbank Den Haag.

 

Waarom komt het origineel geen bescherming toe?

Een buitenlands werk als de Eames DSW kan alleen auteursrechtelijk worden beschermd via de Berner Conventie. Dit is een internationaal verdrag waar zowel Nederland en België als ook de Verenigde Staten partij bij zijn. In het verdrag staat een bepaling waarin de voorwaarden voor het toekennen van auteursrechtelijke bescherming in een lidstaat aan buitenlandse werken staan. De rechtbank Den Haag oordeelt dat die bepaling, mede gelet op eerdere arresten van de Hoge Raad, zo moe worden uitgelegd dat aan werken die al voor 1 januari 1975 op de markt waren, geen bescherming in Nederland en België kan toekomen.

Eames design niet beschermd!

Met andere woorden: het wereldberoemde ontwerp komt (niet langer) bescherming toe. Kwantum blij, zij kan immers haar Paris-stoel wel gaan verkopen. Ook consumenten met een (iets) minder dikke portemonnee, maar die de Eames stoelen wel erg mooi vinden, zijn waarschijnlijk blij met de uitspraak. De Kwantum Paris kost namelijk een fractie van de originele Eames! Overigens heeft Kwantum de Paris-eetkamerstoel (nog) niet weer haar webshop geplaatst…

 

Lees de interessante uitspraak van de Rechtbank Den Haag hier.

Ook relevant: ‘Slaafse nabootsing? Geen uitgemaakte zaak!

Geschreven door