Deskundigenoordeel UWV en second opinion

16 mei 2022

In geval van ziekte/arbeidsongeschiktheid van een werknemer kunnen verschillende oordelen en adviezen een rol spelen. Denk aan het deskundigenoordeel van het UWV en de second opinion van een bedrijfsarts. In welke situatie kan welk oordeel/advies worden aangevraagd? En wat zijn de verschillen tussen het deskundigenoordeel en de second opinion? In het navolgende wordt hierop ingegaan.

Deskundigenoordeel UWV         
Het deskundigenoordeel van het UWV beoogt het re-integratieproces vlot te trekken als dat stagneert tijdens de eerste twee ziektejaren. In dat geval kan het UWV een onafhankelijk en deskundig oordeel worden gevraagd met als doel dat werkgever en werknemer het re-integratietraject weer gezamenlijk oppakken. Dit oordeel wordt gegeven door een verzekeringsarts of arbeidsdeskundige. Het deskundigenoordeel kan zowel op verzoek van de werknemer als op verzoek van de werkgever plaatsvinden en kan worden aangevraagd via de website van het UWV. Een deskundigenoordeel kan gegeven worden over:

  • het al dan niet bestaan van arbeidsongeschiktheid voor het eigen werk;
  • het nakomen van de re-integratieverplichting door de werknemer;
  • het aanwezig zijn van passende arbeid bij de werkgever;
  • het nakomen van de re-integratie-inspanningen door de werkgever.

Het deskundigenoordeel geeft enkel een standpunt over de situatie op het moment van de aanvraag en de periode daarvoor. Het omvat dus geen advies voor het vervolgtraject.

Hoewel het aanvragen van een deskundigenoordeel van het UWV in de meeste gevallen geheel vrijblijvend is, kan het in bepaalde gevallen verplicht zijn. Zo is een werkgever verplicht een deskundigenoordeel van het UWV over te leggen in het geval hij een verzoekschrift tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens het door een zieke werknemer niet nakomen van zijn wettelijke re-integratieverplichtingen indient bij de kantonrechter. Wanneer een werknemer een loonvordering instelt bij de rechter vanwege het stopzetten of opschorten van zijn loon tijdens ziekte, is het eveneens van belang dat een deskundigenoordeel van het UWV kan worden overgelegd.

Second opinion

Als een werknemer zijn twijfels heeft over het oordeel/advies van de behandelend bedrijfsarts, heeft hij het recht om een second opinion aan te vragen van een onafhankelijke bedrijfsarts. Er wordt dan een bedrijfsarts van een andere arbodienst dan de gebruikelijke bedrijfsarts ingeschakeld. Deze tweede bedrijfsarts verricht een onafhankelijk onderzoek en geeft zijn eigen advies. Een second opinion kan naar aanleiding van de volgende zaken worden aangevraagd:

  • een advies van de bedrijfsarts in het kader van de verzuimbegeleiding bij ziekte;
  • een uitgevoerd arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PMO/PAGO);
  • een advies van de bedrijfsarts over gezondheidskundige vraagstukken in verband met de arbeid.

Enkel de werknemer heeft de mogelijkheid tot het aanvragen van een second opinion. De second opinion wordt uitgevoerd door een andere bedrijfsarts, maar moet worden aangevraagd bij de eerste bedrijfsarts. De eerste bedrijfsarts dient het verzoek tot een second opinion te accepteren, tenzij er zwaarwegende argumenten zijn om dat niet te doen. Deze argumenten moeten dan schriftelijk aan de werknemer kenbaar worden gemaakt door de bedrijfsarts. Indien een werknemer het niet eens is met de afwijzing, heeft hij het recht hierover een klacht in te dienen bij de arbodienst of bedrijfsarts.

In het basiscontract tussen de werkgever en de arbodienst of bedrijfsarts is vastgelegd welke andere arbodienst(en) of bedrijfsarts(en) kan/kunnen worden geraadpleegd voor het uitvoeren van een second opinion. De werkgever moet in principe de kosten dragen van deze second opinion. Dit kan anders zijn indien de werknemer zich bij de aanvraag niet houdt aan de overeengekomen werkwijze.

Het advies vanuit de second opinion is niet bindend. Het advies wordt met de werknemer besproken en met zijn toestemming doorgestuurd naar de eerste bedrijfsarts. De eerste bedrijfsarts kan het advies van de second opinion geheel, gedeeltelijk of niet overnemen. De werknemer wordt hiervan op de hoogte gesteld en kan, indien de eerste bedrijfsarts naar zijn mening onvoldoende rekening houdt met het advies van de second opinion, een verzoek doen om de verdere (verzuim)begeleiding over te dragen aan een andere bedrijfsarts.
Van belang is dat het eerste advies van de bedrijfsarts door de aanvraag van de second opinion niet wordt opgeschort. De lopende afspraken met de eerste bedrijfsarts blijven dus gewoon doorlopen en moeten worden opgevolgd tot er een tweede advies is.

Verschillen deskundigenoordeel UWV en second opinion
De second opinion en het deskundigenoordeel van het UWV hebben dus verschillende doeleinden en dienen in verschillende situaties te worden aangevraagd. Kort gezegd komen de verschillen op het volgende neer.

  • De second opinion gaat over arbeidsgeneeskundige vragen (vraagstukken over gezondheidsproblemen in relatie tot werk). Het deskundigenoordeel van het UWV daarentegen is bedoeld om het re-integratieproces vlot te trekken wanneer deze vastloopt.
  • De second opinion kan alleen door de werknemer worden aangevraagd. Het deskundigenoordeel van het UWV kan zowel door de werknemer als door de werkgever worden aangevraagd.
  • De second opinion kan alleen worden uitgevoerd door een bedrijfsarts. Het deskundigenoordeel van het UWV wordt gegeven door een verzekeringsarts of arbeidsdeskundige.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met BASE Advocaten (010 – 275 99 11).

Geschreven door

Marlotte Reckers

Advocaat Arbeidsrecht

Base Advocaten