De huurder die stelselmatig te laat betaalt

1 november 2022

Vandaag een uitspraak van de rechtbank Haarlem van 7 september 2022, die relevant is voor verhuurders die te maken hebben met een huurder die onregelmatig of “stelselmatig te laat” betaalt. Advocaat Arjen de Bruijn van Banning Advocaten schreef er een interessant blog over!

U kent het misschien wel, u verhuurt kantoorruimte, een loods, een hal, winkel etc. aan een huurder die niet op tijd betaalt. Er is telkens een telefoontje, e-mailtje of aanmaning nodig om deze huurder weer te laten betalen, en vaak krijg je dan ook nog in delen betaald. Ergerlijk en bewerkelijk, want dat gedrag is in strijd met de huurovereenkomst en vanuit commercieel oogpunt onzeker. De huurder vergt continue aandacht en oplettendheid van de verhuurder.

Na een aantal maanden of soms jaren overweegt de verhuurder een advocaat in te schakelen met in zijn achterhoofd de vaste rechtspraak op dit gebied, namelijk dat pas een huurachterstand van 3 maanden een ontbinding en ontruiming rechtvaardigt. Een verhuurder mag immers niet buitengerechtelijk ontbinden. Maar deze huurder presteert het telkens om onder die 3 maanden huurachterstand te blijven. Wat te doen? Advies: wél je advocaat bellen, want desondanks bestaat er een concrete kans op succes.

De uitspraak van deze rechtbank in Haarlem, die veel minder bekend is dan de rechtspraak over die 3 maanden, bestendigt een reeks van uitspraken waaruit blijkt dat niet alleen een achterstand van 3 maanden, maar ook het structureel te laat betalen een wanprestatie is en kan leiden tot ontbinding en ontruiming. In onderhavig geval óók als de huurder net voor de zitting alles betaalt zodat deze ter zitting kan stellen dat er in het geheel geen enkele achterstand is. De rechtbank bepaalde in dit geval dat de huurovereenkomst ontbonden is en veroordeelde de huurder tot ontruiming zodat de verhuurder weer kon gaan verhuren aan een partij die zijn afspraken wél nakomt.

Overigens was de verhuurder in deze zaak een bodemprocedure gestart, maar die duurt vaak lang. Een kort geding is in dit soort zaken ook mogelijk, maar dan moet het bewijs wel echt rond zijn en het liefst zonder dat huurder een gerechtvaardigde tegenvordering richting verhuurder heeft waardoor hij slecht betaalde. In kort geding wordt dan alleen de ontruiming uitgesproken, maar verhuurders zijn daar vaak ook al mee geholpen.

Dit artikel is geschreven door advocaat Arjen de Bruijn en verscheen eerder op de website van Banning Advocaten

Geschreven door