De beëindiging van een arbeidsovereenkomst door de werkgever

16 november 2021

Er zijn verschillende manieren waarop de arbeidsovereenkomst kan eindigen. Welke regels hierbij gelden hangt af van de manier waarop het dienstverband eindigt. Iedere vorm van beëindiging kent eigen voorwaarden en consequenties. Arbeidsrecht advocaat mr. Sanne Barbas van Base Advocaten schreef een interessante blog over beëindiging van een arbeidsovereenkomst door de werkgever.

Manieren van beëindiging

Kort gezegd zijn de volgende manieren van beëindiging door de werkgever mogelijk.

  • Proeftijdontslag. Tijdens de proeftijd kan zowel de werkgever als de werknemer eenzijdig, zonder reden, de arbeidsovereenkomst per direct beëindigen.
  • Einde van rechtswege. De arbeidsovereenkomst kan in drie gevallen van rechtswege eindigen. Dit is het geval:
    • bij het aflopen van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd;
    • bij het intreden van een ontbindende voorwaarde;
    • bij het overlijden van de werknemer.
  • Beëindiging met wederzijds goedvinden. In dit geval accepteren beide partijen dat de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. Dit kan juridisch verschillende vormen aannemen:
    • via beëindigingsovereenkomst: de werkgever biedt de werknemer een beëindigingsovereenkomst (ook wel vaststellingsovereenkomst) aan waarin bepaalde afspraken worden vastgelegd en de werknemer aanvaardt dit aanbod tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst;
    • via opzegging met instemming: de werkgever zegt de arbeidsovereenkomst (eenzijdig) op en de werknemer stemt daarmee in;
    • via berusting in opzegging: de werkgever zegt de arbeidsovereenkomst (eenzijdig) op en de werknemer stemt daar vervolgens niet mee in, maar accepteert de opzegging wel. Dit dient duidelijk en ondubbelzinnig kenbaar gemaakt te zijn. Ook kan berusting blijken uit het feit dat de termijn waarbinnen de werknemer tegen het ontslag beroep had kunnen instellen is verlopen.
  • Ontslag op staande voet. Indien sprake is van een ´dringende reden´ (denk hierbij aan diefstal of fraude) kan de arbeidsovereenkomst per direct worden opgezegd door de werkgever.
  • Opzegging/ontbinding. Indien beëindiging op grond van het voorgaande niet mogelijk is, zal een werkgever zich tot het UWV of de kantonrechter moeten wenden om de arbeidsovereenkomst te kunnen beëindigen. De werkgever kan de arbeidsovereenkomst slechts opzeggen indien daar een “redelijke grond” voor is en herplaatsing van de werknemer in een andere passende functie niet mogelijk is. Voor de werkgever bestaat er een limitatieve lijst van “redelijke gronden” voor ontslag, namelijk:

a. vervallen van arbeidsplaatsen/bedrijfseconomisch ontslag;

b. langdurige ziekte;

c. te regelmatige ziekte;

d. ongeschiktheid voor de bedongen arbeid (disfunctioneren);

e. verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer;

f. werkweigering wegens ernstige gewetensbezwaren;

g. verstoorde arbeidsverhouding;

h. andere omstandigheden;

Voor de a- of b-grond dient de werkgever een ontslagvergunning bij het UWV aan te vragen. Voor de c t/m i-gronden moet de werkgever ontbinding van de arbeidsovereenkomst verzoeken aan de kantonrechter. Hiervoor is het hebben van een goed ontslagdossier van belang.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met BASE Advocaten (010 – 275 99 11).

Geschreven door

Marlotte Reckers

Advocaat Arbeidsrecht

Base Advocaten