De aanzegverplichting bij een bepaalde tijd contract

18 april 2022

De werkgever heeft ten aanzien van werknemers met een bepaalde tijd contract een zogenoemde wettelijke aanzegverplichting. Maar wat houdt dit precies in en wat betekent het niet naleven van deze verplichting? In dit blog wordt dit nader toegelicht.

De aanzegverplichting is de verplichting van de werkgever om werknemers met wie een contract voor bepaalde tijd is gesloten, uiterlijk één maand voorafgaand aan het einde van dit bepaalde tijd contract, schriftelijk te informeren over het al dan niet voortzetten van de arbeidsovereenkomst. Deze verplichting is in het leven geroepen om werknemers meer zekerheid te bieden en om hen een garantie te bieden dat zij tijdig in de gelegenheid worden gesteld om op zoek te gaan naar ander werk indien het contract niet wordt verlengd.

De aanzegverplichting is een schriftelijke verplichting voor de werkgever en deze geldt alleen als de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is aangegaan voor minimaal zes maanden. Als de arbeidsovereenkomst is aangegaan voor een kortere periode, of indien deze niet eindigt op een overeengekomen kalenderdatum maar in plaats daarvan is gekoppeld aan een gebeurtenis (bijvoorbeeld het aflopen van een opdracht), dan geldt de aanzegverplichting niet. Op het moment dat de werkgever de werknemer schriftelijk laat weten de arbeidsovereenkomst te zullen voortzetten, dan moet de werkgever ook gelijk aan de werknemer laten weten onder welke arbeidsvoorwaarden de overeenkomst wordt voortgezet.

Wat nu indien de werkgever niet of niet tijdig aan de aanzegverplichting voldoet? Het niet nakomen van de aanzegverplichting leidt in principe tot schadeplichtigheid van de werkgever. Dit is slechts anders indien de werkgever wel tijdig laat weten de arbeidsrelatie te willen voortzetten, maar daarbij ´vergeet´ te melden onder welke voorwaarden die voortzetting zal plaatsvinden. In dit geval is er volgens de wetgever geen sprake van schade die financieel gecompenseerd moet worden. Indien de werknemer niet of niet tijdig aanzegt terwijl de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van rechtswege eindigt, dan is de werkgever een schadevergoeding verschuldigd. De schade waar de werknemer bij het niet voldoen aan de aanzegverplichting aanspraak op heeft bestaat uit een vergoeding ter hoogte van één bruto maandsalaris. Deze vergoeding is opeisbaar één maand na het moment van het verstrijken van de aanzegverplichting. Indien de werkgever wel voldoet aan de aanzegverplichting, maar hier niet tijdig aan heeft voldaan (uiterlijk één maand van tevoren) dan heeft de werknemer recht op een pro rata deel van het bruto maandsalaris.

Daarnaast is er nog het scenario dat de werkgever niet heeft voldaan aan de aanzegverplichting maar de werknemer tegelijkertijd wel gewoon doorwerkt na het verstrijken van het bepaalde tijd contract. In dat geval geldt in beginsel dat de arbeidsovereenkomst wordt geacht te zijn voortgezet voor dezelfde tijd en onder dezelfde arbeidsvoorwaarden als voorheen, met een maximumduur van één jaar. Een dergelijke stilzwijgende voortzetting van het dienstverband kan risico´s met zich brengen indien hiermee sprake is van het vierde contract voor bepaalde tijd in de keten of indien de totale duur van het dienstverband de periode van drie jaar overschrijdt. In dat geval kan het namelijk zo zijn dat dit laatste contract moet worden aangemerkt als een contract voor onbepaalde tijd. Een scenario waar de werkgever vermoedelijk niet op zit te wachten, maar waar de werkgever – als hij niet goed oplet – wel in verzeild kan raken.

Voor werkgevers dan ook het advies om het moment van de aanzegverplichting goed te agenderen. Daarnaast raden wij ook aan om de brief aangetekend of met ontvangstbevestiging te versturen. Dit zodat je zeker weet dat de aanzegging de werknemer bereikt en hier ook bewijs van is. Aan werknemers daarentegen de taak om goed in te gaten te houden of (tijdig) aan de aanzegverplichting is voldaan, nu het niet (tijdig) voldoen aan deze verplichting (financiële) consequenties heeft die zomaar eens in het voordeel van de werknemer kunnen uitpakken.

Wil je meer weten over de aanzegverplichting? Neem dan contact op met BASE Advocaten (010 – 275 99 11).

Geschreven door

Marlotte Reckers

Advocaat Arbeidsrecht

Base Advocaten