30 jaar cel voor moord op advocaat Derk Wiersum

11 oktober 2021

De rechtbank Amsterdam heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak tegen de twee mannen die verdacht werden van betrokkenheid bij de dood van advocaat Derk Wiersum. Zij krijgen daarvoor allebei een gevangenisstraf opgelegd van 30 jaar.

Op 18 september 2019 werd advocaat Derk Wiersum neergeschoten voor zijn woning in Amsterdam. De schutter en zijn handlanger vluchtten weg in een auto. Wiersum overleed aan zijn verwondingen.

Aan de hand van DNA-sporen heeft de rechtbank vastgesteld dat de twee verdachten de moordaanslag hebben uitgevoerd. Dit wordt onderschreven door het feit dat uit telefoongegevens is gebleken dat de verdachten voorafgaand aan de moord in de omgeving van de woning van Wiersum zijn geweest. Ook blijkt hun betrokkenheid uit afgeluisterde gesprekken kort na de moord op advocaat Derk Wiersum.

Volgens de rechtbank is niet vast te stellen wie van de twee mannen de schutter was en wie de vluchtauto heeft bestuurd. Voor de veroordeling maakt dit geen verschil: gezamenlijk waren zij uit op een liquidatie.

Volgens de rechtbank is alleen een zeer lange gevangenisstraf passend. Een veroordeling tot levenslang wordt echter niet uitgesproken omdat het gaat om enkelvoudige moord en omdat beide mannen niet eerder voor een levensdelict zijn veroordeeld.

Geschreven door